Почивка в Италия - ПУЛИЯ - 7 нощувки, чартърен полет от София!

от 1159.00 лв.
Изпрати запитване
Програма по дни
 
Ден 1

Oтпътуване от летище София за Таранто с директен чартърен полет на авиокомпания "Gullivair" в 14:30 ч. Кацане на летището в Таранто в 15:00 ч. и трансфер до хотела. Настаняване. Информационна среща. Вечеря. Нощувка.


Ден 2

Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Бари и Полиняно а Маре

 

Отпътуване за Бари – пристанище и областен град, вторият по значение икономически център в Южна Италия, развиващ се благодарение на транспорта и туризма. Това го прави едновременно оживен, приветлив и интересен за посещение. В новата част на града се разполагат основно административни сгради, магазини на световни марки, барове, ресторанти и озеленени паркове. Пешеходна разходка в историческия център на града (включена в цената). Тук се намира катедралата "Св. Савин", построена в края на 12 в. в романски стил. Днес тя блести със светлата си фасада и елегантния си интериор с барокови елементи, добавени през 18 в. На няколко крачки от катедралата се намира емблематичната за Бари крепост "Нормано Свево" от 12 в. – сменяла функциите и управлението си няколко пъти, днес тя е място за организиране на художествени изложби и културни събития. Разходката по крепостната стена разкрива красиви гледки към града, Адриатическо море и пристанището на Бари. Интересна за посещение е и базиликата "Свети Николай", където се съхраняват мощите на светеца, закрилник на моряците, затворниците и децата. Осветена е през 1087 г., но остава незавършена до 1197 г. и все пак е едно от най-големите постижения на характерната за Италия романска архитектура в Пулия. Зад всеки ъгъл в стария град се крият малки магазинчета за сувенири и вино, ресторанти, сервиращи традиционните паста и фокача, а ароматът, който се носи от кафенетата, ви приканва да влезете и да опитате истинско италианско кафе, поднесено с топка сладолед или шоколадова торта. Дегустация на „Фокача“ с местно вино. Свободно време.

 

Отпътуване към Полиняно а Маре - град, издигнат върху внушителни отвесни скали. Пред портите му е минавал Римския път "Виа Траяна". В наши дни крайбрежието е познато с кристално чистото си море, плажна ивица от 20 км. с многобройни естествени заливи и скални пещери. Наричан е "Перлата на Адриатика", а специфичната му архитектура се допълва с природните красоти. Това е родния град на италианския певец, композитор, актьор и общественик, носител на 2 награди "Грами" през 1958 година Доменико Модуньо. Хотели, ресторанти, джелатерии носят имена на песните му. Негов 3-метров бронзов паметник е издигнат в центъра на града - фигурата му е загърбила морето, ръцете му са широко отворени - като да прегърне своето любимо Полиняно а Маре. Допълнително очарование за туристите е и известния ресторант "Грота Палацезе" (Grotta Palazzese) в стария град - терасите му предлагат невероятна панорамна гледка.

 

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.


Ден 3

Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Матера и Берналда

 

Матера е обект от световно значение под закрилата на ЮНЕСКО. Началото си води от времето на Палеолита, когато първите му обитатели заселват естествените пещери в каньона на река Гравина. Векове наред разширяват жилищата си т. нар. "саси", като дълбаят навътре в скалата или изграждат каменни предверия за стъпаловидно разположените си убежища. Условията на живот в сасите не се променят, докато в началото на 50-те години на 20 в. италиански интелектуалци апелират за правителствена намеса. С държавно финансиране на живеещите в пещерите са предоставени съвременни жилища. Античната част на града остава необитаема и хората я наричат Мъртвия град. "Мъртвият" период продължава, докато киното не започва да се интересува от Матера. Днес изоставените някога саси заживяват отново като магазини, ресторанти, енотеки, дори и като луксозни хотели. Пешеходна разходка в историческия център. Възможност за посещение в свободното време на Етнографски музей и/или скални църкви.

 

Отпътуване към Берналда - типично за италинския юг градче, което ревниво пази традициите си. Градът се свързва със рода Капола - пет поколения, работещи във филмовия бизнес. Всичко започва с Агостино Копола, дядо на световноизвестния режисьор и сценарист на трилогията "Кръстникът" - Франсис Форд Копола. Внукът Франческо (както тук го наричат) е построил хотел, в който всяко лято почива със семейството и приятелите си. Неговите братовчеди (нали тук всички са роднини) са превърнали кафенетата в центъра в причудлива смесица от италиански и американски интериор. С финансиране от Европейския съюз, общината реставрира инфраструктурата, средновековния замък и църквата, чиито светлини вечер впечатляват от далеч.

 

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.


Ден 4

Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Алберобело и Локоротондо

 

Пешеходна разходка в града на трулите – Алберобело. Трулите са специфични постройки, наследили праисторическа строителна традиция. Състоят се от цилиндрична основа със стени, дебели до 1 м, и конусовиден покрив от варовикови плочи на няколко пласта. Макар че са градени без всякаква спойка, те са оцелели и до днес. Най-изумителен е градският музей "Територио", който е съставен от 10 трули, обединени в едно, и представя историята на трулите и техните обитатели. Катедралата на градчето е посветена на светците Козма и Дамян и се отличава с неокласическата си фасада от XVIII век. В близост до главния площад се намира църквата "Санта Лучия" от началото на XIX век.

 

Посещение на Локоротондо – пешеходна разходка из улиците на гинесовия рекордьор за най-много букви "о" в името. Странното име, което означава "кръгло място", произлиза от също толкова интересния исторически център с кръгла форма. Локоротондо е известен още като "Град на балконите" и като една от 36-те най-красиви общини в Италия. Тук не само къщите си имат номера, но и всеки балкон е номериран.

 

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.


Ден 5

Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание:  Лече и Отранто.

 

Лече е известен като "Флоренция на Пулия" заради съхраненото богатство от шедьоври на архитектурата и изкуството, където сред хармоничната смесица от стилове преобладава бароковата архитектура. Интересни забележителности в Лече са катедралата "Успение Богородично", Епископският дворец, църквата "Богородица на благодатта", градската крепост, областният музей, римският театър и колоната на св. Орондзо, подарена от град Бриндизи в чест на покровителя на Лече. По време на разходката се спира на площада пред катедралата и при църквата "Свети кръст".

 

Разглеждане на Отранто, където можете да се потопите в южняшката атмосфера на Италия. През античността оттук е минавал един от главните пътища на Римската империя и градът е служил като изходен пункт за настъпление към Балканите. Добре запазен е средновековният арагонски замък, увековечен в първия готически роман в историята "Замъкът на Отранто" на английския писател Хорас Уолпоул. Пешеходна разходка в историческия център на Отранто с възможност за посещение на катедралата "Благовещение", в която се съхранява една от най-красивите подови мозайки от Средновековието, както и колони, за които се смята, че са донесени от храма на Минерва.

 

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.


Ден 6

Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Масерия Парадизо и Остуни.

 

Посещение на Масерия Парадизо - стопанство, собственост на един от големите животновъди и производители на сирена и млечни продукти в региона. През XVIII и XIX век тези стопанства са били убежище на местни бунтовници - факт, който обяснява легендарните истории, свързани с испанското и френското управление. От тези времена са запазени традициите в отглеждането на животни и производството на сирена и зехтин, сполучливо съчетани с модерна организация за био производство и безотпадни технологии. Презентация и дегустация на специфичните за региона сирена: моцарела, бурата, страчатела и други.

 

Отпътуване за Остуни, "Белият Град" - известен с производството на вино, висококачествен зехтин и с характерната архитектура в бяло. Днес най-забележителни за посещение в Остуни са катедралата "Успение Богородично", епископският дворец и множеството запазени дворци на аристократични фамилии. До началото на второто хилядолетие катедралата е функционирала като православна църква, а през 13 в. Фридрих II я превръща в католическа. След като пострадала при земетресение през 15 в., църквата е построена наново в готически стил.

 

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.


Ден 7

Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Мартина Франка и време за шопинг тур в Таранто.

 

Посещение на Мартина Франка - очарователен град, разположен  в пленителната долина Итрия. Той е вторият по значимост за бароковото изкуство в Пулия след град Лече. Историческият център на Мартина Франка е прекрасен пример за барокова архитектура, която доминира облика на града с красивите домове, църкви, дворци и площади. Екскурзията завършва с посещение на търговски център "Монголфиера", намиращ се в покрайнините на Таранто - свободно време за шопинг.

 

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.


Ден 8

Закуска. Свободно време. Трансфер до летищетото в Таранто за директен чартърен полет в 16:00 ч. Кацане на летище София в 18:30 ч.

 

Продължителност на туристическата програма: 8 дни
Вид на пътуването: организирано пътуване
Тип транспорт: самолет
 
  Допълнителни услуги  възрастова група / цени  
Целодневна екзкурзия до Бари и Полиняно а Маре (при минимум 10 записани туристи) от 12 до 100 години / 54 EUR
от 1 до 11 години / 27 EUR
 
Целодневна екзкурзия до Матера и Берналда (при минимум 10 записани туристи) от 12 до 100 години / 52 EUR
от 1 до 11 години / 26 EUR
 
Целодневна екскурзия до Алберобело и Локоротондо (при минимум 10 записани туристи) от 12 до 100 години / 58 EUR
от 1 до 11 години / 29 EUR
 
Целодневна екзкурзия до Лече и Отранто (при минимум 10 записани туристи) от 12 до 100 години / 60 EUR
от 1 до 11 години / 30 EUR
 
Целодневна екскурзия до Масерия Парадизо и Остуни (при минимум 10 записани туристи) от 12 до 100 години / 50 EUR
от 1 до 11 години / 25 EUR
 
Целодневна екскурзия до Мартина Франка и шопинг тур (при минимум 10 записани туристи) от 12 до 100 години / 50 EUR
от 1 до 11 години / 25 EUR
 


Пояснения:
 • Авиокомпанията си запазва правото да актуализира часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно пътниците.
 • Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които се начислява, без значение кога са направени. Цените на горивата в програмата за Доминикана са калкулирани с параметри $700/тон и 1 евро = 1,2 долара. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по- късно от 21 дни преди датата на заминаване.
 • Организаторът си запазва правото да променя маршрути и часове или да премества екскурзиите за друг ден, когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира сигурността и качеството на услугата.
 • Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
 • Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Цената включва

  • Самолетен билет с чартърен полет София - Таранто - София с включени летищни такси;
  • Чекиран багаж до 20 кг и салонен багаж до 4 кг;
  • Трансфер летище - хотел - летище;
  • 7 нощувки в избрания хотел със закуски и вечери с включени 1/4 л вино и 1/2 л вода по време на вечерята;
  • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на Застрахователно Дружество "Евроинс" АД;
  • Представител на български език.

Цената не включва

  • PCR или антиген тестове (при необходимост);
  • Попълване на онлайн декларация с QR код (при необходимост);
  • Туристическа такса (ако има такава): заплаща се на рецепция и се определя едностранно от местната общинска администрация. Към момента такава не е обявена.
  • Допълнителни услуги и екскурзии по програмата;
  • Разходи от личен характер, входни такси за музеи, обекти и прояви по време на екскурзиите и други, посещавани по желание;
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!);
  • Такса гориво и вредни емисии - обявява се 21 дни преди полета (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава);